Paperit järjestykseen
Löytyvätkö vakuutuspaperit helposti, milloin on seuraavan rokotteen aika? Haluatko myydä asunnon, mutta tarvittavat paperit ovat hukassa. Missä olikaan se ihana piirakkaohje?
Paperia kerääntyy jatkuvasti, mainokset valtaavat pöydät ja passit ovat hautautuneet karkkipaperien alle. Olisiko aika saada omat paperit järjestykseen, jotta karhukirjeiltä vältyttäisiin ja vakuutuskorvaukset tulisi haettua ajoissa. Olen soveltanut paperien lajittelussa Marie Kondon metodia, mutta toisin kuin hänellä minulla ei ole tavoitteena heittää kaikkea pois, koska esimerkiksi yrityksen kirjanpidon paperit täytyy säilyttää 6 vuotta ja tilinpäätöstiedot 10 vuotta.
Aloita
Varaa aika kalenterista ja aloita vaikka eteisen tasolta ja laatikoista. Älä rohmua liian suurta aluetta. Ota kuva projektin alkaessa. Tärkeintä on aloittaa.
1. Kerää kaikki kodin tai työhuoneen paperit kasaan - pyykkikoriin sopii tähän hyvin.
2. Helpointa on kategorioida paperit lattialla siellä mihin ne voi rauhassa jättää, vaikka yöksi.
3. Voit aluksi lajitella paperit neljään ryhmään:
KESKENERÄISET (laskut, projektit)
PAKKO SÄILYTTÄÄ (sopimukset, raportit, vakuutuskirjat, todistukset, veropaperit)
HALUAN SÄILYTTÄÄ (muistot, muistiinpanot, iloa tuottavat artikkelit)
KIERTOON (paperinkeräys, silppuri, lahjoitus)
Tarvitsenko tätä?
Jos et tiedä mitä teet kysy itseltäsi: Milloin tarvitsen tätä?, Kuinka kauan olen tätä säilyttänyt?, Löytyykö tieto netistä? Mieti mitä pelastaisit ensin, jos tulipalo uhkaisi tuhota kaiken?
Heitä pois mainokset, vanhat lehdet ja turhat esitteet. Laita postilaatikkoon” Ei mainoksia ” -tarra .
Kun papereita on kohtuullinen määrä tee mappi, joka sisältää tärkeimmät asiat joita tarvitset useimmin esimerkiksi: LASKUT 2021: (pankkitunnukset, laskut, maksetut, vero, Kela, sairaskulut jne.)
Sitten voit tehdä mapin: KOTI 2021, jossa (auto, vene, mökki, vakuutukset, suoratoistopalvelut jne). Muista myös lemmikkien kansio tai osio mapissa.
Tee lajittelusta rutiini
Kun kaikki paperit on käyty läpi, niin voit voit aina pitää pöydällä kolmea muovitaskua ja nimetä ne vaikka Post-it lapuilla kolmeen ryhmään. Vältä siis pinoja ja tee lajittelusta rutiini.
1. TEE (laskut ja tärkeät toimenpide vaativat jutut)
2. LUE (artikkelit, jotka haluat lukea taikka kiinnostavan nettisivun osoite)
3. ARKISTOI (mapita edellisiin kansioihin)
Lähteet:
Marie Kondo, Scott Sohensein: KonMari, Työnilon löytämisen taika, Bazar 2020
Anne Te Velde-Luoma: Kaaoksen kesyttäjä, tavarat, paperi ja aika haltuun, BTJ Kustannus 2010